„Știm faptul că numărul companiilor care au intrat în insolvență a scăzut cu 57% în primele 3 luni, o veste îmbucurătoare. La o analiză mult mai atentă, încercăm să vedem cauzele scăderii. Este o însănătoșire, sau un efect produs de altceva?”, a declarat Cionca la conferința „Restructurarea – o măsură de însănătoșire a afacerii’, organizată de ZF și CITR Group, eveniment aflat la a treia ediție.
El a afirmat că multe firme fără activitate au fost lichiditate sau raditate în ultimii ani, iar din cele aproximativ 20.000 de firme care intră anual în insolvență, 84% sunt fără activitate și doar 16% sunt relevante.
Pe de altă parte, 60% din companiile relevante din România sunt în impas financiar, a punctat el.
„Vă atrag atenția că 60% din companiile românești sunt în insolvență iminentă sau în dificultate. Scăderea numărului de insolvențe este un indicator cantitativ, neconcludent pentru starea economiei naționale. Nu este o abordare profesionistă să ne uităm la acest indicator”, a adăugat Cionca.
Reprezentantul CITR a arătat că insolvența este o stare de fapt, trebuie constatată, înțeleasă, după care este nevoie de acțiune foarte rapidă. Cu cât se accelerează mai repede, cu atât cresc șansele de recuperare, în vreme ce ignorarea soluțiilor necesare va avea efectul advers, a mai spus reprezentantul CITR.
Prezent la eveniment, Bogdan Pleșuvescu, director executiv Direcția Juridic, Workout și Insolvență la Banca Transilvania, a arătat că primele semne care indică înrăutățirea situației financiare a unei companii apar, în cele mai multe cazuri, atunci când se pierd contracte și apar dificultăți de cash-flow.
În aceste situații, când apare primul impas, de cele mai multe ori antreprenorii iau decizii pripite care adâncesc situația de criză, nu o rezolvă.
„În momentul când apar primele semne de înrăutățire a indicatorilor, nu vă grăbiți să puneți banii în conturi unde credeți că nu ajunge nimeni, ci veniți la bancă, pentru a găsi modalități de restructurare, în primul rând în afara instanței. Nu vă fie frică să veniți la bănci, există modalități de restructurare a datoriilor, decât să faceți lucruri greșite, mai bine veniți și cereti ajutor de la consultanți”, a spus Pleșuvescu.
Procesul de restructurare în sine este unul simplu, problemele apar însă din cauza așteptărilor diferite în rândul participanților la acest proces. „Principiul restructurării este rezultatul a ceea ce pune fiecare pe masă, nu a ceea ce încearcă fiecare să atragă în mod oportunist”, a spus, la rândul său, Rudolf Vizental, CEO CIT Restructuring.